>

Plastika i održivost

Plastični materijali su održivi!


PVC kao materijal je dugo vremena bio predmet rasprave. Međutim, znanstvene studije pokazale su da je plastika, sa svojim modernim proizvodnim procesima i standardima za preradu, odavno postala materijal koji predstavlja održivost i dugoročno poslovanje - to se posebno odnosi na prozore od PVC-a.

Najvažnije informacije o PVC materijalu u izradi stolarije (prozora):

  • Samo 4% globalnih rezervi plina i nafte se za proizvodnju plastike, a od toga se samo:
  • 1% koristi za PVC, dok se 40% svjetskih rezervi plina i nafte koristi za grijanje i opskrbu energije u zgradama.
  • Glavni sastojak PVC-a je klor koji se dobiva iz kamene soli, dok udio sirove nafte iznosi samo 43%.
  • PVC prozori su vodeći u eko-bilanci i analizi ekološke učinkovitosti.
  • Novi PVC prozori imaju vijek trajanja više od 50 godina.
  • Plastika i okoliš: Proizvođači plastike aktivno sudjeluju u pitanjima okoliša, ekološke proizvodnje i održivog procesa.
  • Recikliranje: Materijal koji se nalazi u PVC prozorima prerađuje se u granulat i može se ponovno koristiti najmanje sedam puta.

PVC prozori su energetski učinkoviti i štede resurse

Primjer izračuna: Tijekom sezone grijanja prosječnoj obitelji je potrebno oko 100 litara nafte tjedno. Ista količina sirove nafte može se iskoristiti za izradu prozora za istu kuću koji se mogu koristiti desetljećima, dok istovremeno nude najbolju vrijednost za uštedu energije.

Ekološka bilanca potvrđuje održivost PVC prozora!

Zahvaljujući dugotrajnosti korištenja (50 godina i više), njihovom visokom stupnju energetske učinkovitosti i 100%-tnom recikliranju, PVC prozori prednjače u analizama eko bilance i ekološke učinkovitosti. PVC prozori pokazuju visok stupanj ekološke osviještenosti i dugoročnu održivost razvoja proizvoda.


U usporedbi s drugim prozorima, PVC prozori postižu najbolje vrijednosti u smislu potrošnje energije i emisije CO2. Podaci istraživanja Politehničkog studija u Barceloni 2005. godine pokazali su da plastični prozori s dvostrukim ostakljenjem i udjelom reciklata od 30% imaju najnižu potrošnju energije (1740 kWh) i uzrokuju najnižu emisiju CO2 (740 kg). Nakon toga slijede PVC prozori bez udjela reciklata te drveni prozori - obje vrste u izvedbi dvostrukog ostakljenja.


Najgore rezultate pokazali su aluminijski prozori bez toplinskog odvajanja (termičkog mosta). Studija je uzela u obzir proces proizvodnje, vijek trajanja, recikliranje kao i odlaganje otpada (Na primjeru Recio, JMB, Narváez, RP & Guerrero PJ (2005): Procjena potrošnje energije i emisije CO2 povezane s proizvodnjom, upotrebom i konačnim odlaganjem PVC-a, aluminijskih i drvenih prozora. Politehnički studij u Kataloniji).

Deceuninck se zalaže za održivost

Deceuninck poseban naglasak stavlja na ekološki prihvatljive i održive proizvode. Plastika i okoliš teme su kojima pridajemo posebnu pozornost - aktivno se zalažemo za reciklažu plastike, odgovorno i održivo korištenje PVC-a. Za proizvodnju naših profila koriste se samo bezolovni stabilizatori i naša rješenja su primjer kako na temelju intenzivnog istraživanja i dugogodišnjeg iskustva dolazi do razvoja održivih PVC sustava za prozore i vrata, zidne i krovne obloge, kao i dizajn terasa i uređenje okoliša. Naši sustavi su jednostavni za proizvodnju, omogućuju jednostavnu obradu te su izuzetno laki za održavanje!

Ponudu naših visoko održivih i energetski učinkovitih PVC prozorskih sustava potražite u našem pregledu proizvoda.