>

Pregled vijesti iz industrije – veljača

Naš pregled vijesti iz industrije za veljaču vodi vas na prvo digitalno izdanje sajma BAU Online. Također vam predstavljamo novi alat uz pomoć kojeg možete otkriti svijet modernih prozora te vas pozivamo da pogledate plan recikliranja stakla u Nizozemskoj i nova pravila za javnu nabavu u Češkoj Republici. Novi Tour Saint-Gobain u Francuskoj prvi je neboder koji je dobio četiri najbolja međunarodna certifikata za zaštitu okoliša, što ga čini vrhunskim primjerom održive gradnje.

BAU, vodeći svjetski sajam za arhitekturu, materijale i sustave, bio je prisiljen ove godine organizirati svoje digitalno izdanje. BAU Online održavao se od 13. do 15. siječnja 2021. godine. U slučaju da ste propustili ovaj event, ovdje možete pogledati njegove najvažnije trenutke (na njemačkom).

A kad smo već kod digitalnog povezivanja: njemačko stručno udruženje za prozore, vrata i fasade Verband Fenster + Fassade (VFF) i njemačko udruženje proizvođača prozora, fasada i ulaznih vrata izvrsne kvalitete Gütegemeinschaft Fenster, Fassaden und Haustüren pokrenuli su zanimljivu novu web-stranicu koja nudi savjete i informacije o modernim prozorima. Više o tome pročitajte ovdje (na njemačkom).

Najvažniji trenutci sa sajma BAU Online 2021     Novi digitalni alat za vizualizaciju stakla

Recikliranje stakla u Nizozemskoj

Još jednu uzbudljivu inovaciju u industriji prozora predstavlja digitalni vizualizator stakla tvrtke arcon, koji arhitektima i projektantima omogućuje da dobiju jasan prvi dojam o vizualnom učinku staklenih površina. Cijeli prilog (na njemačkom) pročitajte ovdje.

Sjajne vijesti stižu iz nizozemske industrije stakla, gdje je predstavljen projekt „Vlakglas Recycling Nederland”, ambiciozan plan recikliranja rabljenog stakla. Nastavite čitati ovdje (na njemačkom).

U Češkoj Republici je 1. siječnja na snagu stupila izmjena Zakona o javnoj nabavi koja uvodi nova temeljna načela koja javni naručitelji moraju poštivati pri dodjeli ugovora o javnoj nabavi. Cijeli prilog (na češkom) možete pročitati ovdje.

Recikliranje stakla u Nizozemskoj

Ekološki najprihvatljiviji neboder u Francuskoj

Dvije godine nakon pokretanja, francuski Plan inicijative za suvlasništvo, koji podržava obnovu dotrajalih stambenih zgrada, pokazao se vrlo uspješnim. Za 2021. godinu francuska će vlada udvostručiti resurse. Više o tome pročitajte ovdje (na francuskom).

Tour Saint-Gobain u Parizu, koji je završen početkom 2020. godine, dobio je četiri najbolja međunarodna certifikata za zaštitu okoliša. Riječ je o prvom i zasad jedinom neboderu u Francuskoj koji je dobio ove certifikate. Cijeli prilog (na francuskom) pročitajte ovdje.

Trokutasti, okrugli, trapezni – iako je većina PVC prozora pravokutnog oblika, postoji mnoštvo drugih mogućnosti. Francuski sindikat proizvođača stolarije Union des Fabricants de Menuiseries (UFME) detaljnije je proučio moguće varijacije (na francuskom).

Tour Saint-Gobain dobiva najbolje certifikate za zaštitu okoliša     Udvostručeni resursi za francuski plan obnove