>

PREGLED LIPANJ 2021

Naša mjesečna tura po svijetu arhitekture i dizajna nas vodi u Belgiju, gdje je cirkularna gradnja u usponu i gdje se povećava uloga virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije u građevinarstvu. Također se radujemo španjolskom seminaru Edificia o pasivnom stanovanju, proučavamo talijansku studiju o životu u svijetu nakon klimatskih promjena i promatramo novi dizajn vinarije, nadahnut procesom biološke fermentacije.


Na dnevnom redu Belgije je cirkularna gradnjaCirkularna gradnja je jedna od glavnih izazova u sektoru gradnje u bliskoj budućnosti. U Belgiji, uspjeh projekta Zeleni plan cirkularne gradnje pokazuje da cirkularnost ima ogroman potencija. Zeleni plan, koji je inicijativa organizacije Flanders Circular, OVAM-a (Javna agencija za otpad iz Flandrije) i Organizacije za građevinarstvo Flandrije, potiču tvrtke na eksperimentiranje s cirkularnošću. Cilj je potaći inovaciju i stvoriti zeleniji, cirkularniji sektor građevinarstva. Više od 350 flamanskih tvrtki i organizacija obvezalo se na ovaj projekt. To je dovelo do impresivnog broja od više od 160 jedinstvenih projekata koji donose nove primjene i načela na brojnim razinama. Više od projektu pročitajte ovdje (na nizozemskom). Učiniti cirkularnu gradnju standardnom metodom gradnje jedno je od glavnih fokusa Deceunincka danas. S projektom Phoenix - 100% recikliranom serijom profila prozora i vrata koja se trenutno pokreće u Beneluxu - i Deceuninckovom tvornicom za recikliranje u Diksmuideu, ova tvrtka dijeli svoje čvrste namjere i zelene ambicije.


Circulair bouwen

 

Umjetna inteligencija postaje (virtualna) stvarnostBelgijski savezni odjel za gospodarstvo nedavno je pokrenuo kampanju za upoznavanje malih i srednjih poduzeća i samozaposlenih radnika s umjetnom inteligencijom (AI). Kao dio ove kampanje koja traje sve do studenoga 2021. godine, savezni odjel traži najbolje prakse kako bi osnažio poruku. Mala i srednja poduzeća i samozaposleni građevinski radnici koji koriste umjetnu inteligenciju ili ostvaruju koriste od te tehnologije, pozvani su da podijele svoja iskustva. Saznajte više ovdje (na nizozemskom). Tvrtka Deceuninck odlučna je u tome da daje primjer i trenutno ulaže velika sredstva u razvoj virtualnog modula za obuku svog odjela za ekstrudiranje. Ovim obrazovnim alatom za Virtualnu stvarnost, tvrtka zaposlenicima pruža osnovnu tehničku obuku koja im omogućuje upoznavanje procesa. Pročitajte više o ovom programu Virtualne stvarnosti ovdje.

  AI in de bouw

 

Španjolski proizvođači dijele ideje o pasivnom stanovanju na Edificia 2021‘Edifica’ je naziv seminara i izložbe posvećene pasivnom stanovanju i građevinskim proizvodima s niskim emisijama, održanim u španjolskom gradu Pamploni od 1. do 3. rujna 2021. godine. Događaj je pokrenut u konzorciju Passivhaus kao način za promicanje održive i zdrave gradnje pasivnih kuća u Španjolskoj. Profesionalci i posjetitelji sastat će se na izložbenom prostoru Jardines de la Ciudadela u Pamploni kako bi podijelili ideje i pridonijeli budućnosti gradnje s niskim emisijama. Brojni proizvođači, uključujući Deceuninck, prisustvovat će kako bi izrazili svoje opredjeljenje i podijelili neke od svojih relevantnih projekata pasivnog stanovanja. Pročitajte više o događaju ovdje (na španjolskom).

Edifica 2021
 

Prilagođavanje naših domova eri poslije klimatskih promjenaKlimatske promjene već utječu na način kako živimo i njihov utjecaj će samo nastaviti rasti. Zbog ovoga se talijanski arhitekta W-LAB-a pita: kako ćemo živjeti u eri poslije klimatskih promjena? Kako će izgledati naše kuće, u scenariju koji karakteriziraju prirodne katastrofe i nesreće? Kako bi nam ponudio odgovor, W-LAB je konstruirao samodostatne kuće koje će život u ekstremnim situacijama učiniti mogućim. Ako će našim planetom vladati visoke temperature i prirodne katastrofe, mi ljudi moramo naći način za prilagodbu ovim novim uvjetima. Bit ćemo prisiljeni ponovo osmisliti ne samo gdje možemo živjeti, nego i kako možemo preživjeti s minimalnim dostupnim resursima. Talijanski arhitekt W-LAB-a razvio je prijedlog za savršeno stanište ove fascinantne budućnosti nakon klimatskih promjena. Saznajte više ovdje (na talijanskom).

Klimaatverandering
 

Češka vinarija uzima inspiraciju iz procesa fermentacije vinaPoznati češki arhitektonski studio CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers otkrio je zanimljive konceptualne planove za novu vinariju koja je nadahnuta biološkim postupkom fermentacije vina, što dovodi do nevjerojatne vijugave geometrije. Projekt je još uvijek u fazi izrade, ali vinarija ima ambiciju imati velik utjecaj na suvremenu arhitekturu. „Željeli smo uhvatiti suštinu proizvodnje vina“, kaže arhitekt Ondřej Chybík. „Fermentirali smo prešano grožđe i gledali kako odlazeći ugljični dioksid stvara različite oblike u smjesi. Fotografirali smo ovo jedinjenje i pretvorili ga u digitalni oblik.“ Planirano je da se vinarija izgradi u Južnoj Moravskoj, četvrtoj najvećoj regiji Češke Republike. Pročitajte više ovdje.