>

NEWS DIGEST TRAVANJ

Ovog mjeseca u Industry News Digest pobliže razgledamo revoluciju inkluzivnosti u arhitekturi, istražujemo postapokaliptični trgovački centar i oslikavamo novu perspektivno na klimatske promjene kroz projekte inspirirane Van Goghom. Pridružite nam se dok otkrivamo ove intrigantne priče! 

Inkluzivna arhitektura: prihvaćanje raznolikosti u dizajnu 

Uz približno 1 milijardu ljudi, ili 15% svjetske populacije, život s invaliditetom, inkluzivnost i pristupačnost glavni su prioritet u arhitekturi. On nadilazi puku sukladnost s obveznim uvjetima. 

Dobro promišljene strategije dizajna, poput upotrebe kontrastnih boja i prirodnog svjetla, mogu u velikoj mjeri poboljšati kretanje i prostornu percepciju za sve. Ali on je posebice ključan za populaciju starijih, za koji se predviđa da će se udvostručiti do 2050. Buduća arhitektura i dizajn vjerojatno će prioritet davati širim stepenicama i hodnicima, fleksibilnim i prilagodljivim prostorima te korištenju jednostavnih materijala radi promicanje pristupačnosti. Dizajn namještaja će također uzeti u obzir različite oblike tijela i kontekstualne potrebe. Pored toga, analiza podataka i mapiranje grada može pomoći u identificiranju područja s visokim stupnjem pristupačnosti, kao i potencijalne zapreke. 

Arhitekte moraju neprekidno poboljšavati svoje pristupe dizajnu, pravilnike i kodekse kako bi kultivirali još inkluzivniji svijet. Od ključnog je značaja brza prilagodba i integracija inovativnih i holističkih pristupa u proces projektiranja.  

Pridružite se revoluciji inkluzivnosti u arhitekturi daljim istraživanjem ove teme
 

Od zombi pustoši do zajednice koja cvjeta 

Čuli ste za seriju „The Last of Us“? To je adaptacija popularne video igre čija se radnja dešava u postapokaliptičnom svijetu zombija. Jedna značajna lokacija prikazana u seriji je napušteni trgovački centar u Calgaryju, Alberta, koji sada prolazi kroz nevjerojatnu transformaciju u destinaciju mješovite namjene. 

Ovaj ambiciozni projekt obnove vode arhitektonska tvrtka Dialog sa sjedištem u Calgaryju i Primaris REIT iz Toronta. Plan je sačuvati dijelove okvirne vanjske strukture trgovačkog centra dok se transformira u stambeni blok s maloprodajom na otvorenom upotpunjen novim tornjevima predviđen za stambeni prostor. Stambena komponenta, nazvana „Northland“ koju je izradio Deveraux, sastojat će se od 229 jedinica u rasponu od studija do trosobnih stanova, upotpunjenih modernim sadržajima kao što su fitness centar, kuhinje na otvorenom i staza za pse. 

Pored novo prostora za stanovanje i trgovine, projekt uključuje i obnovljene parkinge. Ulažu se napori da se obavi prenamjena postojećih materijala kako bi se smanjio otpad i smanjio utjecaj rekonstrukcije na okoliš. Unatoč prošloj invaziji zombija, cilj ovog ambicioznog projekta je zastarjelom trgovačkom centru udahnuti novi život i stvoriti živahan, povezan prostor zajednice koji će koristiti i stanovnicima i posjetiteljima. 

Pročitajte cijelu priču 
 

Četkicom Van Gogha protiv klimatskih promjena 

Arhitektonska tvrtka MVRDV iz Rotterdama otkrila je jedinstven način povezivanja slavnog slikara Vincenta Van Gogha s gorućim problemom klimatskih promjena. U suradnji s Zakladom Van Gogh Homeland, tematskim parkom Efteling i regionalnim administratorima, MVRDV je predstavila ambiciozne planove za niz velikih projekata u južnoj Nizozemskoj, uključujući Van Gogh Homeland Experience, Van Gogh Homeland Biennale i Van Gogh Homeland Atelier.  

Predstavljene su instalacije kao što su privremene „super dine, hortikulturni tornjevi, kišne komore i vrištine“ koje posjetitelje zadubljuju u učinke klimatskih promjena. Na prvom bijenalu, zakazanom za 2025., prikazivat će izložbe na otvorenom inspirirane klimatskim promjenama i Van Goghovom vizijom krajolika Brabanta. 

Prema Winyju Maasu, suosnivaču MVRDV-a, namjera nije posjetiteljima držati predavanja o klimatskim promjenama, već im pružiti iskustveno razumijevanje njihovog utjecaja. Ima li boljeg načina za prenošenje ove hitne poruke nego putem zadivljujuće umjetnosti Vincenta van Gogha, koja će zasigurno nadahnuti posjetitelje svojim uvjerljivim pričama. 

Otkrijte projekt