>

NEWS DIGEST SIJEČANJ

Koje su nam priče privukle pažnju na početku 2023.? Ovomjesečni Industry News Digest vodi vas u prelijepu Kuću na stablu jabuke u kanadskim šumama, pozornije pratimo svijest o mentalnom zdravlju u sektoru gradnje i predstavljamo novodizajniranu ciklu od betona i staklenog otpada. 
 

Gradnja DING-ovog novog krila s ciglama od otpada 

Muzej dizajna u Gentu DING odlučio je koristiti ovu revolucionarnu ciglu s niskim udjelom ugljika u izgradnji novog krila. „Ciglu od otpada“ razvila su tri arhitektonska studija, a 63% nje se sastoji od recikliranog komunalnog otpada.  

Jedinstveni materijal sastoji se od otpada iz grada Genta, koji uključuje drobljeni beton i bijelo staklo. Nakon filtriranja i sortiranja u lokalnom proizvodnom centru, materijal se preša u odgovarajući oblik i veličinu, s vapnom kao vezivnim sredstvom. Prema dizajnerima, proizvodni postupak nema posljedičnih emisija ili nusproizvoda i toliko je jednostavan da bi se lako mogao replicirati u drugim urbanim sredinama. Novi dodatak muzeja mogao bi biti otkriven do kraja 2023., navode iz muzeja. 

Cijelu priču pročitajte ovdje
  

Podrška mentalnom zdravlju je još uvijek „u izgradnji“ u sektoru gradnje 

Nedavno izvješće Građevinske mreže Dodge otkriva nova saznanja o tome kako građevinske tvrtke rješavaju probleme mentalnog zdravlja svog osoblja. Pred ovim sektorom je još dug put jer samo 34% izvođača od onih koji su odgovorili na upit tvrdi da njihovo osoblje ima solidan pristup profesionalnoj podršci za mentalno zdravlje. 

Prema izvješću časopisa The Civil Quarterly (TCQ), 77% izvođača građevinskih radova navodi da ulažu određene napore u pogledu mentalnog zdravlja svojih zaposlenika. Nažalost, na tome se ne radi puno. Samo jedna trećina ispitanika kaže da ima pristup točnim informacijama o mentalnom zdravlju i izjavljuje da dobiva osnovne alate za rješavanje problema mentalnog zdravlja. 

Izvješće predočava i obećavajuće podatke: 36% ispitanika reklo je da se stanje mentalnog zdravlja u njihovoj organizaciji poboljšalo u posljednjih pet godina. 

Pročitajte više ovdje
 

Ova staklena kuća izgrađena je oko stabla jabuke  

ACDF Architecture (Montreal) dizajnirala je dom u modernom stilu koji okružuje stablo jabuke i nudi izvanredne poglede.  

Kuća, okružena šumom u ruralnom području pored Montreala, kvadratnog je oblika, s malim dvorištem u sredini. Stablo jabuke zasađeno je na terasi jer vlasnika podsjeća na živa sjećanja iz djetinjstva, barem tako kaže arhitekt: „Stablo je simbol njegovih najranijih susreta s prirodom dok je bio dijete.“ 

Stakleni zidovi u cijeloj kući omogućuju stanovnicima da vide dvorište, kao i druge stambene prostore iz različitih dijelova kuće. „Glavna žarišna točka je ljepota prirode, koja se razvija i mijenja kroz godišnja doba i potpuno uokvirena prozirnim staklenim zidovima Kuće na stablu jabuke“, dodaje ACDF. 

Otkrijte više o Kući oko stabla jabuke ovdje