>

NEWS DIGEST LIPANJ

U ovom sažetku vijesti idemo u Veliku Jabuku kako bismo vidjeli kako se grad priprema za ekstremne vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama. Također ćemo posjetiti Njemačku kuću izgrađenu od recikliranih materijala i otpada od rušenja, i istražiti neizmjerni potencijal krovova kao nove višeslojne urbane sredine.

 

Kako grad New York postaje iznimno otporan na vrijeme

Ekstremni vremenski uvjeti dominantni su novinski naslovi i prisiljavaju nas da transformiramo infrastrukturu našeg grada kako bi bili sigurni. New York je utjecaj klimatskih promjena postavio za glavni prioritet i odlučan je svojim ljudima ponuditi jaču zaštitu od budućih oluja. „Želimo osigurati da naš grad bude spreman suočiti se s obilnim kišama i poplavama”, kaže Thu-Loan Dinh, pomoćnik povjerenika grada New York za projektiranje infrastrukture. „Gradimo infrastrukturu koja se može brže oporaviti i zaštititi naše lokalne zajednice.“

Dinh je razgovarao s Construction Dive kako bi objasnio planove Velike Jabuke za izgradnju novih vodovoda, kanalizacije, ulica i javnih trgova koji će priobalna područja učiniti otpornijima i sigurnijima. Ovaj intervju pogledajte ovdje.

GettyImages-1406960186.jpg
 

Živjeti cirkularno: kuća izgrađena od recikliranih materijala i otpada od rušenja

Bilo je potrebno osam godina istraživanja i razvoja stabilnosti, ali je njemačka tvrtka Büscher uspjela izgraditi kompletnu kuću koja se sastoji od 75% recikliranog građevinskog otpada i otpada od rušenja. Gradnja kuće za tri obitelji s gotovim prefarbanim montažnim elementima potrajala je samo tri mjeseca. Unutarnji zidovi izrađeni su od 100% recikliranih agregata, proizvedenih uz pomoć opreme za drobljenje i prosijavanje na koja je radila na pogon iz obnovljivih izvora energije.

Büscher, tvrtka sa sjedištem u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koja je počela proizvoditi beton prije više od 60 godina, tvrdi da je prva tvrtka koja je to postigla. I ne planira se zaustaviti na tome: tvrtka već razmatra eventualno rušenje kuće. Kada dođe taj dan, unutarnji zidovi reciklirat će se u novi beton. Cijelu priču pročitajte ovdje.

GettyImages-933888536.jpg
 

Urbani krovovi ključ su višeslojnog grada

Arhitekti, graditelji stambenih naselja i urbanisti otkrivaju ogroman potencijal urbanih krovova kao novog sloja javnog prostora. Predstavljajući do 25% površine gradova na tlu, krovovi se mogu aktivirati kako bi služili u uzbudljivim novim svrhama, u rasponu od urbane poljoprivrede do prostora za društvene, sportske i kulturne događaje. ArchDaily je pomnije pogledao neke od najinspirativnijih krovnih projekata na svijetu, pokazujući beskrajne mogućnosti ovog novog urbanog okruženja. Provjerite što su otkrili ovdje.

GettyImages-1408135287.jpg