>

Industry Digest za travanj 2021

Izdanje časopisa Industry Digest od travnja pobliže proučava novi alat za mjerenje energetske učinkovitosti u Francuskoj, odlučnu zajedničku izjavu o ekološkoj gradnji u Nizozemskoj, nadolazeće propise o zaštiti od požara u Belgiji i priču o uspjehu modularnih COVID bolnica u Rumunjskoj.

Nizozemske građevinske i ekološke udruge pozivaju na zelenu izgradnjuOčekuje se da će Nizozemska u narednom desetljeću imati gotovo milijun novih kuća. Pitanje koje mnoge organizacije danas postavljaju je: kakav će biti ekološki utjecaj? Kako bi bili sigurni da zeleni karakter nizozemskih gradova i općina neće biti ugrožen, grupa programera, banaka i ekoloških organizacija udružila je snage kako bi donijela odlučnu izjavu. Oni smatraju da je vrijeme da se poveća biološka raznolikost države, umjesto da se ona smanji.

Među sudionicima su ekološke organizacije poput Natuur & Milieu, NL Greenlabel i nizozemsko udruženje za zaštitu ptica. Ali i velike građevinske tvrtke poput Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM Wonen i Heijmans pokazale su svoju predanost.

U manifestu "Izgradnja za prirodu" grupa formulira jasnu poruku nizozemskoj vladi ističući da priroda treba biti bitan dio svih novih građevinskih projekata. Očekuju da će u novom koalicijskom sporazumu premijera Marka Ruttea biti propisan „ekološki standard“. "Potrebni su nam jasni zakoni kako bismo stvorili jednake uvjete koji će omogućiti čovječanstvu i prirodi da žive u harmoniji", kaže Onno Dwars, izvršni direktor tvrtke Ballast Nedam Development. Saznajte više ovdje.

Dutch government pressured to ‘build for nature’

Francuski projekt SEREINE predstavio je novu metodu mjerenja energije koja bi mogla biti od velike vrijednosti za cijeli energetski sektor. Projekt je jedina operativna metoda za pouzdano mjerenje toplinskih karakteristika zgrada za manje od 24 sata. Za sve koji su uključeni u energetsku učinkovitost – od programera i vlasnika projekata do javnih vlasti – ova bi metoda mogla zbilja biti presudan čimbenik.

Partnerstva u cijelom sektoruSEREINE je ambiciozan projekt programa za inovacije PROFEEL u pogledu uštede energije u zgradama i stanovanju. Vodi ga Agencija za kvalitetu gradnje (AQC), a koordinira Francuski znanstveno-tehnički građevinski centar (CSTB).

Preko 20 istraživača i mjernih tehničara raspoređenih u 7 javnih i privatnih istraživačkih organizacija radi na projektu SEREINE od 2019. godine. Tim surađuje s predstavnicima cijelog sektora obnove: od tvrtki i obrtnika, preko ureda za dizajn i arhitekata, do vlasnika projekata i tehničara mjerenja. Glavni cilj projekta očito je stvoriti nove metode mjerenja energetske učinkovitosti, koje udovoljavaju potrebama svih sudionika u sektoru. Pročitajte cijelu priču ovdje.

New energy efficiency measurement tool

Iznesena su nova pravila zaštite od požaraOtpornost na vatru presudna je točka pozornosti u današnjem građevinskom sektoru. Kada je požar zgrade Grenfell Tower u Londonu šokirao svijet 2017. godine, mnoge su stručne skupine počele raditi na prijedlozima i novim propisima koji bi zgrade učinili sigurnijima u slučaju požara. U Belgiji je sada spreman novi komplet propisa.

Da bi osvijestila javnost i objasnila ovo novo zakonodavstvo u Belgiji, nacionalna federacija aluminijskih konstruktora (FAC) nedavno je organizirala digitalni seminar na tu temu. Sven Eeckhout, viši voditelj projekata u Odjelu za akustiku, fasade i stolariju Znanstvenog i tehničkog centra za građevinske tvrtke (WTCP), nastoji približiti predstojeće propise o protupožarnoj sigurnosti fasada. Očekuje se da će ta nova pravila biti objavljena u Kraljevskom dekretu u jesen 2021. godine, s ciljem stupanja na snagu najkasnije do 1. srpnja 2022. godine. Pročitajte cijelu priču ovdje.

New Belgian fire safety regulations explained

Rumunjski arhitektonski studio projektirao je preko 23.000 m2 modularnih COVID bolnicaRumunjski arhitektonski studio Tessaract, specijaliziran za zdravstvenu zaštitu, projektirao je ukupno 7 modularnih bolnica od izbijanja pandemije bolesti COVID prošle godine. Te su bolnice, u kojima se mogu liječiti teški i srednje teški slučajevi bolesnika s COVID-19, izrađene od spremnika koji bi inače ostali prazni i neiskorišteni u lukama diljem zemlje.

Raluca Șoaita, osnivač Tessaract Architecture, kaže da se tim nije ustručavao djelovati kad je pandemija dosegla zapadnu Europu početkom 2020. godine. Studio je uspio izgraditi prve modularne konstrukcije po cijeni već od 6.000 eura po kontejneru. Arhitekti vjeruju da se ti moduli u budućnosti mogu ponovno koristiti za druge sektore, poput logistike, industrije i poljoprivrede. Pročitajte cijelu priču ovdje.

Modular COVID hospitals rise in Romania