>

Industry Digest: Studeni 2022.

Zašto virtualna arhitektura često izgleda tako poznato? Zašto je fasada novog njemačkog nebodera u obliku patentnog zatvarača? I kako vijetnamska tvornička zgrada pomaže u stvaranju čišćeg zraka u gustom industrijskom području? Saznajte u ovomjesečnom izdanju pregleda vijesti.

Tvornička fasada puna biljaka pročišćava vijetnamski zrak

Sa svojim privlačnim zelenim izgledom, tvornica Jakob bujna je oaza u sivoj betonskoj pustinji. Fasada zgrade ispunjena je slojevima biljaka, što je čini kuriozitetom u sumornom industrijskom parku u kojem se nalazi, u blizini vijetnamske metropole Ho Chi Minh. Zelenilo ima osvježavajući učinak na više načina: ne samo da razvedrava krajolik, ono također pruža zaklon od kiše i sunca te pročišćava zrak u ovom gusto izgrađenom komercijalnom području.

Tvornica Jakob Rope Systems, koja je specijalizirana za proizvodnju čeličnih mreža izrađenih po narudžbi, dio je ogromne industrijske zone u najvećem gradu Vijetnama. Veliki broj betoniranih tvorničkih mjesta u tom području imaju negativan utjecaj na okoliš: sprječavaju otjecanje vode i mogu povećati temperature, oštećujući krhki ekosustav.

Vertikalni raspored tvornice Jakob, kojeg su projektirali arhitekte G8A i arhitekte Rollimarchini, pravi je blagoslov za ovo područje: smanjuje ukupni otisak zgrade i stvara prostor za uređene vrtove i zelena dvorišta. Proizvodne hale tvornice stalno se prozračuju povjetarcima koji ulaze kroz otvore na fasadama. Zelenilo također pridonosi snižavanju atmosferske temperature isparavanjem, djelujući kao pročišćivači zraka i vezujući čestice prašine. O mnogobrojnim pozitivnim učincima pročitajte ovdje.

GettyImages-932016602-min.jpg
 

Zašto virtualna arhitektura uvijek izgleda poznato 

Virtualni svjetovi poput Metaverse jedinstvena su prilika da pustimo mašti na volju: digitalne infrastrukture ne mare za zakone fizike, a dizajneri nisu ograničeni glasom razuma. To je krajnja arhitektonska sloboda, ali digitalni dizajneri nekako nisu potaknuti da idu na sve. Zašto nastavljaju stvarati virtualne svemire koji izgledaju stvarni?

Odgovor se može pronaći u načelu familijarnosti: psihološkom fenomenu koji opisuje našu tendenciju da preferiramo stvari koje znamo. Mi jednostavno volimo ono što nam je poznato — bilo da je to hrana, glazba, dizajn ili arhitektura. Saznajte više ovdje.

GettyImages-1245297617-min.jpg
 

J. Mayer H. obavija novodovršeni toranj u Düsseldorfu fasadom s „patentnim zatvaračem“

Upoznajte njemački novi neboder s „patentnim zatvaračem“: toranj RKM 740 u Düsseldorf-Heerdtu. Projekt arhitekata tvrtke J. Mayer H. i konzultanta za fasade, tvrtke Ebener, dio je velikog kampusa uz rijeku Rajnu, gdje se stanovanje susreće s radnim prostorima za razne zdravstvene ustanove.

Prepoznatljiva „patentni zatvarač“ fasada izrađena je od perforiranog metala i služi kao zastor koji unosi sjenu u interijere. Sa blagim oblinama i uzorkom poput patentnog zatvarača, strateški se otvara i zatvara u skladu s orijentacijom zgrade. „Na istočnoj, južnoj i zapadnoj strani zgrade, velikodušno se otvara valovita školjka dok istodobno nudi hladovinu i zaštitu od vjetra. Na sjevernoj strani, fasada je zatvorena kako bi se osigurala zvučna izolacija od prometa“, objašnjava tim. Pogledajte izbliza ovdje.

GettyImages-1294488702-min.jpg