>

Industry Digest: Rujan 2022.

Održavati naše gradova pogodnim za život za vrijeme toplinskih valova postat će veliki izazov u predstojećim desetljećima, ali veliki broj gradova već pokazuje kako pokušava ostati hladnih glava. Također u ovomjesečnom pregled vijesti: neke od najinovativnijih održivih alternativa tradicionalnim građevinskim materijalima i pogled na budućnost građevina od stakla u današnjem toplijem svijetu.  

7 gradova koji su smislili inovativna rješenja za borbu s toplinskim valovima

Toplinski valovi ovog su ljeta dominirali svjetskim naslovnicama. Ruralne sredine uvelike su bile pogođene rekordnom vrućinom, s propalim usjevima, isušenim rijekama i spaljenim šumama, ali ekstremne temperature također utječu na život u našim gradovima. Urbane infrastrukture kao što su asfaltne ceste i betonske zgrade imaju tendenciju da upijaju toplinu i ispuštaju je natrag na ulice. Rezultat je da gradovi najtoplija mjesta za vrijeme žestokog toplinskog vala. Ali gradska vijeća diljem svijeta pronalaze kreativne načine da učine nešto po tom pitanju i olakšaju život svim stanovnicima.

Svjetski ekonomski forum naveo je sedam primjera gradova koji su smislili pametna i održiva rješenja kako bi svoje ulice održali pogodnima za život za vrijeme iznimno vrućih ljeta. Bojanjem ulica u bijelo, stvaranjem „hladnih otoka“ ili sadnjom na milijune krošnji drveća, gradovi poput Pariza, Seville i Abu Dhabija svojim građanima nude prijeko potrebno rashlađivanje. Otkrijte svih sedam primjera ovdje.

image001-min.png

Deset inovativnih i održivih alternativa uobičajenim građevinskim materijalima.

Smanjenje ekološkog otiska postalo je jedna od najvažnijih ambicija građevinske industrije. Svjesni golemog utjecaja ovog sektora na okoliš, mnogi arhitekti, dizajneri, znanstvenici i startupi razvijaju održive alternative tradicionalnim građevinskim materijalima, odlučni da smanje te emisije. 

Korištenjem bioloških organizama, poput algi ili gljivica, ili dostupnih resursa poput pijeska, tla ili otpada od rušenja, savršeno je moguće stvoriti materijale koji su potpuno ugljično neutralni ili čak ugljično negativni. Inovacije uključuju akustične ploče i namještaj na bazi micelija, beton izrađen od pustinjskog pijeska i biološki uzgojenog vapnenca inspiriranog koraljnim grebenima. Pročitajte cijelu priču ovdje.

image002-min.png

Kako se staklena konstrukcija uklapa u topliji svijet?

Ima li staklo još uvijek svijetlu budućnost u današnjem pregrijavanju svijeta? Trenutna klimatska kriza tjera nas na preispitivanje načina na koji projektiramo svoje zgrade, s jakim fokusom na to da ih održimo hladnim. Znači li to da se proizvođači stakla trebaju zabrinuti? Uopće ne: staklo je svestranije nego ikad prije i pokazalo se iznimno učinkovitim kada se radi o zadržavanje topline. Staklo u građevinarstvu jeste i ostat će odlična kombinacija udobnosti, estetike i energetske učinkovitosti.

Proizvođači neprestano podižu proizvodnju stakla na višu razinu. Zahvaljujući inovativnim tehnologijama kao što su dvostruko ostakljenje, reflektirajuće staklo za kontrolu odsjaja i staklo za filtriranje, nema potrebe paničariti kada novi toplinski val pokuca na vrata. Cijeli članak pročitajte ovdje.

image003-min.png