>

Industry Digest: Listopad 2022

Ovomjesečni sažetak vijesti donosimo s pogledom odozgo: stiglo je pet nominacija za međunarodnu nagradu „International High-Rise Award 2022-23“, a pozornije ćemo promotriti i najviši toranj u EU. Naša treća tema predstavlja kuću na vodikov pogon u Italiji — prvu takve vrste u Europi.

International High-Rise Award 2022/23: ovo su nominirani

Pet pohvaljenih visokih zgrada iz cijeloga svijeta nominirano je za 10. međunarodnu nagradu za visoke zgrade, International High-Rise Award. Ovo prestižno priznanje, koje će se dodijeliti u studenom, uručuje se za zgrade od najmanje 100 metara visine koje spajaju izniman dizajn, uzornu održivost i izvanrednu iskorištenost prostora. Povrh svega, moraju uzeti u obzir društvene aspekte i aspekte vezane uz urbano planiranje, inovativni inženjering i isplativost.

Ova nagrada, inicijativa Grada Frankfurta, Deutsches Architekturmuseuma (DAM) i DekaBank, dodjeljuje se svake dvije godine. Za izdanje 2022./2023. žiri je suzio izbor sa 34 nominacije iz 13 zemalja na izbor od pet finalista, i to iz Vankuvera, Beča, New Yorka, Singapura i Sidneja. Pogledajte svih pet finalista ovdje.
 

Varšava, dom najvišeg tornja u EU

Govoreći o neboderima: postoji broj jedan na popisu najviših arhitektonskih struktura u Europskoj uniji. Sa završetkom novog tornja Varso Tower, poljski grad Varšava s ponosom preuzima krunu. Upadljivi vrh tornja na vrhu 53-katnice dostiže zadivljujućih 310 metara visine.

Toranj koji obara rekorde u središtu Varšave dio je stambenog kompleksa Varso Place koji se sastoji od tri zgrade. Ovo mjesto je sjedište ureda, hotela, centra za inovacije, restorana, kavana i prikladnih usluga. Kada stignete do gornjeg kata, naći ćete se na najvišoj osmatračnici u Poljskoj.

Nebo je granica — i to ne samo za obim ovog projekta. Zahvaljujući visokim ambicijama održivosti, projekat je dobio BREEAM klasifikaciju „Izvanredan“. U zgradi se koriste izolacijska vlakna niske U-vrijednosti, automatsko zamračivanje i rolete, kako bi se maksimizirala njezina energetska učinkovitost, dok pametni sustav upravljanja zgradom prati potrošnju energije i izvještava stanare o unutarnjoj i vanjskoj kvaliteti zraka. Cijelu priču pročitajte ovdje.
 

U Italiji dovršena prva europska kuća na vodikov pogon

Kako hitnost za nalaženje rješenja zbog klimatskih promjena svakim danom postaje sve više goruća, a cijene energije vrtoglavo rastu, svi traže načine za smanjenje svog ugljičnog otiska.

Sada su istraživači sa Sveučilišta Sannio u južnoj Italiji smislili način za smanjenje upotrebe fosilnih goriva i emisiju CO2: kuće na hidro pogon. Gorivne ćelije s pogonom na vodik generiraju struju i grijanje potrebno za zadovoljavanje svih potreba zgrade. I štoviše: budući da zgrada proizvodi obnovljivu energiju iz solarnih i geotermalnih izvora, potpuno je energetski neutralna.

Blisko surađujući s konzorcijem istraživačkih tijela i privatnih tvrtki, talijanski istraživači izradili su kuću u Beneventu koja se opskrbljuje na vodikove gorive ćelije. Oni ne vide projekt samo kao dom, već više kao živi laboratorij: eksperiment iz stvarnog života za istraživanje prednosti i ograničenja ovih tehnologija za budućnost stanovanja. Cijelu priču pročitajte ovdje.