>

Industry Digest: Kolovoz 2022.

Kako beton učiniti održivijim? Što je najnovije u restauraciji katedrale Notre-Dame? I da li biste, kojim slučajem, mogli živjeti u najskupljem gradu na svijetu za gradnju? Saznat ćete uskoro: ovdje je naše novo izdanje za kolovoz.

Održiviji pristup proizvodnji betona

Iako je beton najviše korišten građevinski materijal na svijetu, nije baš održiv – za sada. Kada se u proizvodni proces uključuju reciklirani materijali, čak i beton može doprinijeti cirkularnom gospodarstvu. Zbog toga je njemačka građevinska tvrtka Bauer Environment iskopala 33.000 m³ šljunka iz projekta stambene izgradnje u okrugu u blizini Münchena, prije nego što ga je prevezla u obližnju šljunčaru. Šljunak je zatim obrađen i prerađen u beton, čime je omogućeno očuvanje prirodnih sirovina.

Njemačka proizvodi oko 27,5 milijuna tona betona svake godine. Prema Baueru, „proizvodnja betona bila bi puno održivija ako bi se samo mali dio istoga proizvodio od recikliranog šljunka“. Saznajte više ovdje.


Restauracija Notre-Dame uključuje podzemni centar za posjetitelje

Od požara 2019., restauracija katedrale Notre-Dame je glavni prioritet grada Pariza. I mada će katedrala biti obnovljena točno onakva kakva je bila, okolicu i trg Notre-Dame čeka prava transformacija.

Projekt, koji vodi belgijski studio za pejzažnu arhitekturu Bas Smets, uključuje podzemni centar za posjetitelje na napuštenom parkiralištu ispod glavnog trga. Prostor će služiti i kao unutarnje šetalište koje se otvara prema obalama rijeke Sene. Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo: „Sena i priroda imaju glavno mjesto u projektu tima Bas Smets kojeg je odabrao žiri. Da bolje istaknemo našu prekrasnu katedralu kako bismo je što bolje ispoštovali, istodobno poštujući njezinu povijest.“

Zanima vas što možete očekivati? Pogledajte ovdje.

GettyImages-638561256-(2)-min.jpg

Ovo su gradovi u kojima je gradnja najskuplja u svijetu

Upitnik od Turner & Townsenda otkrio je da je San Francisco trenutno najskuplji grad za gradnju, a prate ga japanski gradovi Tokyo i Osaka. Geneva i London jedini su europski gradovi u prvih 10, koji se nalaze na 5. i 10. mjestu. 

Osim toga, izvješće spominje visoku tražnju i dobar oporavak od pandemije Covid-19 u građevinskoj industriji: 75% od svih ispitanika kaže da su trenutni tržišni uvjeti nadmetanja „topli“ do „pregrijani“. Međutim, sudionici se brinu zbog inflacije i manjka stručne radne snage. Ovdje je detaljniji pregled izvješća.