>

INDUSTRIJSKI PREGLED, KOLOVOZ 2021

Mnoštvo aktivnosti u svijetu graditeljstva i arhitekture ovoga ljeta, pa i puno toga o čemu se govori u ovom izdanju našeg mjesečnog biltena. Vlasnici nestambenih zgrada u Flandriji bit će prisiljeni zadovoljavati EPC norme, hibridni generatori vode ka uštedi CO2 na gradilištima, rumunjsko tržište stambenih jedinica za iznajmljivanje oživljava, sjedište Nestléa dovršilo je spektakularno renoviranje i konačno je održan drugi Bečki kongres o prozorima.
 
 

Obveza renoviranja nestambenih zgrada u Belgiji

 
U Belgiji, Flandrijska vlada donijela je prijedlog zakona koji nove vlasnike nestambenih zgrada obvezuje na ulaganje u renoviranje. Novi zakoni, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2022., također uvode certifikat za učinkovitost energije u nestambenim jedinicama (EPC-NR).
 
Cilj ovog novog zakona očito je smanjiti troškove energije tvrtki i smanjiti ugljični otisak belgijskih nestambenih jedinica (uglavnom uredi i poslovne zgrade, ne odnosi se na industriju). Novi vlasnik imat će rok pet godina da osigura da zgrada ispuni sve predložene razine energetskih svojstava (izolacija krova, ostakljenje, generatori topline i rashladne instalacije). Male nestambene jedinice također će morati dobiti oznaku energetskog svojstva C ili bolju. Veće će zgrade dodatno biti prisiljene zadovoljiti kriterij od 5% obnovljive energije, počevši od 1. siječnja 2023. Pročitajte više ovdje.


Renovation obligation for non-residential buildings in Belgium

 

Novi zeleni generatori mogli bi radikalno smanjiti CO2 na gradilištima

 
Nije tajna da je pred građevinskim sektorom dug put ako želi postati CO2 neutralan. Kako poziv na čistu energiju postaje sve glasniji, alternative za tradicionalne izvore energije polako, ali sigurno nalaze svoj put do gradilišta. Jedna od tih alternativa je Zeleni Generator(de Groene Aggregaat), hibridni generator kojeg je razvila nizozemska tvrtka Maru Systems, koji bi mogao smanjiti emisije CO2 na gradilištima i do 10.000 kilograma tjedno.
 
Zeleni Generator je novo rješenje na tržištu hibridnih generatora, koji ne samo da štiti okoliš nego može uštedjeti do 95% od troškova na gorivo. Pored motora na gorivo, generator ima 20 solarnih panela i ugrađen akumulator, inkorporiran u mobilnu jedinicu. Sa svojih 100kVA, to je najveći hibridni generator tvrtke Maru i on predstavlja kompletno rješenje za teže radove. Za velika gradilišta, to bi značilo uštedu od više od 200.000 eura i više od 600.000 kilograma smanjenje CO2 godišnje. Nastavite čitati ovdje.
 

New green generators could reduce construction site CO2 radically
 

Novo SageGlass elektrohromatsko staklo za sjedište Nestlé

 
Švicarska multinacionalna kompanija hrane i pića Nestlé renovirala je zgradu B u svom sjedištu, smještenom u gradu Vevey na obalama Ženevskog jezera. Zgrada, koja predstavlja proširenje od 24.000 m² ikonične glavne zgrade, izgrađena je 1977. godine. Njen dizajn smatran je revolucionarnim u pogledu energetske učinkovitosti u to vrijeme.
 
Naručitelj Brönnimann & Gottreux Architects SA i konzultant za fasade Buri Müller Partner GmbH odabrali su elektrokromatsko staklo SageGlass, koje omogućuje i toplinsku i svjetlosnu kontrolu zgrade. „Inovativna tehnologija omogućila je poštivanje estetike postojećeg pročelja, istovremeno usklađujući zgradu s novim energetskim standardima“, kaže arhitekt Joël Brönnimann. Renoviranje uključuje ukupno 4400m² novog stakla. Pogledajte i pročitajte cijelu priču ovdje.
 
 

Preko novih 3000 domova za iznajmljivanje dovršeno u Bukureštu

 
Više od 3000 novih domova predstavljeno je na tržištu za iznajmljivanje u Bukureštu tijekom protekle tri i po godine, prema analizama konzultanta za nekretnine SVN Romania. Trenutna stopa zauzetosti ovih jedinica je više od 90%, a oko 2700 kuća iznajmljuje se stanarima na srednjoročni ili dugi rok. Ovaj rezultat donosi osjećaj optimizma na rumunjskom tržištu iznajmljivanja, koji je pretrpjelo veliki udarac tijekom krize zbog bolesti Covid-19. „Opća klima je neprekidno poboljšanje, u usporedbi s prošlom godinom“, kaže Gabriel Voicu, dopredsjednik SVN Romania. Pročitajte cijelu priču ovdje.
 

Over 3,000 new rental homes completed in Bucharest
 

2 nagrade za Deceuninck na Bečkom kongresu o prozorima

 
Nakon nekoliko odgađanja, drugi Bečki kongres o prozorima konačno se mogao održati ovog ljeta. Ukupno 75 sudionika - od koji je 14 u njihovom matičnom uredu - pratilo je predavanja dobro poznatih govornika i slušalo objave o dodjelama Bečkih nagrada za prozore u kategorijama Inovacije, Održivost i Najbolja Web lokacija. Nagrade su uključivale dva priznanja za Deceuninckovu ThermoFibra, ojačanje staklenim vlaknima. Sljedeći Bečki kongres o prozorima planiran je za 23. i 24. lipnja 2022. Pročitajte više o najnovijem izdanju ovdje.
 
 
2 awards for Deceuninck at Vienna Window Congress