>

INDUSTRIJSKI PREGLED, RUJAN 2021

Pregled dešavanja u industriji ovog mjeseca osvrće se na neka iznenađujuća netehnološka arhitektonska rješenja koja mogu pomoći čuvanju zdravlja naših zgrada. Također smo zagnjurili malo dublje i ispitali načine na koje moderne staklene jedinice mogu ponuditi mnogo više od same veće vrijednosti izolacije i približavamo hrvatski obrazovni program usmjeren na održivo obnavljanje bogate kulturne baštine ove zemlje.

Jednostavna rješenja mogu sačuvati zdravlje naših građevina

Pandemija Covid-19 nas je učinila svjesnijim kvalitete zraka oko nas, više nego ikada ranije. Čist zrak i ventilacija u građevinama postali su glavni prioritet. Ali potrebno je više od samog čistog zraka kako bi zgrade bile zdrave, kaže nizozemski arhitekt Wouter Stoer. Njegovo arhitektonsko poduzeće Onix, sa sjedištem u Groningenu, specijalizirano je za nalaženje niskotehnoloških rješenja za pravljenje zdravih zgrada.

„Ljudi imaju tendenciju da žele riješiti sve pomoću tehnologije. Razmišljajući s arhitektonskog gledišta i izbjegavajući neoptimalna rješenja, možete minimizirati tehničku podršku i učiniti zgrade financijski održivima“, kaže Stroer.

Jedan od primjera koje Stroer navodi je dječji centar De Kronkelaar u Groningenu, gdje je Onix stvorio enorman, presavijeni krov, dizajniran u obliku letećeg saga. „Prostor vani stvoren pod krovom služi kao proširenje svake skupine prostorija“, objašnjava on. „U isto vrijeme, krov funkcionira kao zaštita od Sunca.“ Pročitajte cijeli intervju s Wouterom Stoerom ovdje.


thumbnail_GettyImages-826130470.jpg


Važnost odabira prave vrste stakla zbog dobivanja maksimalnog učinka

Koristi od modernog zastakljenja idu puno dalje od jednostavnog zadržavanja hladnoće. Zajedno s modernim profilima i okovima, staklena jedinica osigurava da nema nikakvog gubitka unutarnje topline, ona nas štiti od prekomjernog vanjskog grijanja, ograničava vanjsku buku, pa čak i pruža zaštitu od provale.

Poljski direktor proizvoda i stručnjak za staklo Dawid Nijak objašnjava koliko različitih svojstava staklene jedinice određuje vrijednost i kakav će učinak ponuditi zahtjevnom potrošaču u pogledu propusnosti, akustike, sigurnosti i ugodnosti korištenja. Pročitajte cijeli njegov članak ovdje.


thumbnail_Alu-House-Interior-A3-8000px.jpg thumbnail_Dawid-Nijak.jpg

Besplatan edukacijski program za prilagodbu kulturne baštine suvremenim tendencijama klime

Naša kulturna baština uvelike doprinosi problemima klimatskih promjena sa kojima se svijet trenutno suočava. Zaštićenim zgradama baštine nedostaje toplinska izolacija potrebna za smanjenje emisije CO2, a često imaju zastarjele sustave grijanja i hlađenja što dovodi do velike potrošnje energije. Većini

zaštićenih zgrada potrebno je održivo renoviranje kako bi zadovoljile norme energetske učinkovitosti i pomogle nam smanjiti naš ugljični otisak.

S ovim na umu, Hrvatski savjet za zelenu gradnju (Croatia GBC) i zaklada Sendzimir iz Poljske udružile su snage kako bi organizirale edukacijski program o održivom renoviranju u sektoru kulturne baštine, kao dio projekta Ublažavanja učinka klime na objekte baštine.

Usklađenost sa smjernicama za očuvanje očito je jedan od središnjih elemenata programa koji se sastoji od mjesec dana online obuke i radionica uživo. Program će se usredotočiti na ključne aspekte izgradnje kao što su temelji i podrumi, stropovi, unutarnja i vanjska izolacija, grijanje i hlađenje, ventilacija i obnovljiva energija. Sesije obuke na mreži odvijat će se između 4. listopada i 7. studenog 2021., dok će radionice uživo biti održavane krajem 2021. i početkom 2022. u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici. Više pojedinosti možete saznati ovdje.


thumbnail_GettyImages-1291287652.jpg