>

Industrijski pregled, listopad 2021.

U ovomjesečnom pregledu ćemo pogledati inovativne tehnologije koje oblikuju sektor gradnje i arhitekture, cirkularne građevinske materijale u Češkoj Republici, planove za ugljično neutralne gradove u EU, certifikat BREEAM Excellent za novu zgradu lokalne uprave u Antwerpu i u 10 najvećih europskih građevinskih tvrtki.

Certifikat BREEAM Excellent za novu zgradu Regionalne uprave u Antwerpu

Dvije godine nakon njenog otvaranja, 58 metara visoka zgrada Regionalne uprave u flamanskom gradu Antwerp dobila je certifikat BREEAM Excellent. Sa svojom zarotiranom strukturom i trokutastim prozorima, zgrada po projektu Xaveer de Geyter Architects istinska je znamenitost i odmah privlači pozornost svakoga tko uđe u grad s istoka. Provinciehuis, kako je naziva lokalno stanovništvo, okružena je javnim parkom s ogromnim zelenim površinama koje su isprepletene zakrivljenim stazama.

BREEAM, što je kratica od Building Research Establishment Environmental Assessment Method (Metoda procjene utjecaja građevinskih objekata na okoliš), utvrđuje performanse održivosti građevinskih objekata koristeći 9 tema procjene: upravljanje, energija, zdravlje i dobrobit, transport, voda, materijali, otpad, korištenje zemljišta i ekologija i zagađenje. Saznajte više o ovoj fascinatnoj zgradi ovdje.

Revolucionarne ideje mijenjaju građevinski sektor

Tehnologija drastično mijenja svijet građevine. Koje ideje i inovacije će oblikovati sektor u narednim godinama? World Construction Today ističe sedam najutjecajnijih tehnologija današnjice i sutrašnjice.

Prva na popisu je dizajn na računaru: revolucionarna tehnologija koja je imala i koja će i dalje imati ogroman utjecaj na arhitekturu i gradnju. Daljnja digitalizacija učinit će proces projektiranja i izgradnje još transparentnijim i učinkovitijim. Isto se može reći i za upravljanje informacijama o zgradama, Building Information Management (BIM): arhitektima, inženjerima i izvođačima omogućuje suradnju na način koji nudi potpunu transparentnost svim stranama. Korištenjem istih 3D modela projekta i svih njegovih instalacija, uključujući HVAC i električne instalacije, svima se daje jasan uvid u sve pojedinosti dizajna i izgradnje. Za otkrivanje drugin pet inovacija, pročitajte cijeli članak napisan ovdje.

GettyImages-1277750229-min.jpg

Kada otpad postane građevinski materijal

Budućnost Praga je zelena, održiva i cirkularna. Glavni grad Češke nedavno je odobrio Plan za klimatske ciljeve 2030, koji je okosnica za konkretne ciljeve za postizanje smanjenja emisije CO2 od 45% do 2030. godine. Plan se snažno usredotočuje na održivost i cirkularna gospodarstva.
Jedna od novih inicijativa uključuje centre za ponovnu uporabu materijala, u koje ljudi mogu ostavljati neželjene predmete kako bi se mogli reciklirati i upotrijebiti u druge svrhe. Troska nastala spaljivanjem ovog otpada može se pretvoriti u sirovine i koristiti u građevinskoj industriji, na primjer, kao temeljni sloj u gradnji cesta. Pročitajte cijelu priču ovdje.

GettyImages-1179506300-min.jpg

NetZeroCities pomaže europskim gradovima da postanu klimatski neutralni

Nije tajna da je globalna klimatska kriza dosegla kritični stupanj. U skladu s Pariškim sporazumom, Europa se obvezuje smanjiti emisije CO2 za 55% do 2030. godine i postići potpunu klimatsku neutralnost do 2050. godine. Novi projekt NetZeroCities, pokrenut u listopadu 2021., četverogodišnji je plan koji će podržati europske gradove u postizanju njihovih ciljeva.

NetZeroCities okuplja 33 partnera iz 13 europskih zemalja. Ovi će partneri zajednički raditi na pomoći gradovima u prevladavanju strukturnih, institucionalnih i kulturnih prepreka na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti. Kako biste saznali više o alatima koji će učiniti mogućim, nastavite čitati ovdje.

GettyImages-1257887161-min.jpg

Najvećih 10 građevinskih tvrtki u Europi

Construction Europe objavila je popis najvećih građevinskih tvrtki u Europi. Na temelju prihoda od 2020. godine, popis pruža zanimljiv uvid na utjecaj pandemije COVID-19. Popis također otkriva da je najvećih 100 u građevinskoj industriji ostvarilo ukupan prihod od 438,5 milijardi eura u 2020. godini - pad od samo 6,6%. Ovo je prilično impesivan rezultat, uzimajući u obzir teške okolnosti u godini obilježenoj koronom. Otkrijte 10 najvećih ovdje.

GettyImages-1276630088-min.jpg