>

Novi pogon za recikliranje PVC prozora kapaciteta 45 000 tona godišnje

Deceuninck grupa s ponosom objavljuje da je u pogon stavljeno novo postrojenje za recikliranje na lokaciji za recikliranje i izradu kompozitnih materijala u Diksmuideu (Belgija). Nova, moderna linija za recikliranje omogućit će poduzeću Deceuninck da s vremenom reciklira do 45 000 tona PVC-a godišnje odnosno da učetverostruči količinu recikliranog materijala. Deceuninck godinama radi na prikupljanju industrijskog otpada recikliranjem svojeg otpada, ali i otpada klijenata. Uz otpatke i ostatke, Deceuninck reciklira i velike količine prve generacije PVC prozora (starih 30 – 40 godina) koji se postupno zamjenjuju u kućanstvima.

Deceuninck-Recycling-Werk-Diksmuide.png

Poduzeće Deceuninck snažno se salaže za održivost PVC proizvoda, te čvrsto vjeruje da je PVC siguran materijal za građevinsku industriju koji se može iznova reciklirati i upotrebljavati.

news-image-(1).jpg

Zahvaljujući niskoj toplinskoj provodljivosti PVC prozorski profili imaju trostruko učinkovitiju toplinsku izolaciju od aluminijskih profila.1 K tomu tijekom vijeka trajanja prozora kao i tijekom proizvodnje i recikliranja na kraju vijeka trajanja potrošnja energije i emisije CO2 PVC prozora manje su od njegovog aluminijskog dvojnika.2

Zahvaljujući njegovoj odličnoj mogućnosti recikliranja PVC se može upotrebljavati gotovo unedogled, bez gubitka kvalitete. Povrh toga, prema procjenama programa VinylPlus (https://vinylplus.eu/), svaki kilogram recikliranog PVC-a smanjuje emisije CO2 za 2 kg. U konačnici će postrojenje za recikliranje poduzeća Deceuninck na godišnjoj osnovi od deponija ili spalionice poštedjeti više od 2 milijuna prozora.

Najnovija tehnologija instalacije omogućuje poduzeću Deceuninck recikliranje PVC profila svih boja i različitih kompozita uključujući profile koji sadrže staklena vlakna. Tijekom postupka recikliranja svi se zagađivači uklanjaju, melju i sortiraju po boji. Nakon granulacije reciklirani materijal, koji je savršena alternativa neobrađenom materijalu, upotrebljava se za ekstruziju novih PVC prozorskih profila.     

Francis Van Eeckhout, generalni direktor Deceuninck grupe: Ovo ulaganje naglašava težnju ka zaštiti okoliša kako poduzeća Deceuninck tako i naših klijenata. Povećana upotreba recikliranih materijala dodatno će smanjiti ekološki otisak naših proizvoda i naših proizvodnih procesa. Također će smanjiti ovisnost o zalihama neobrađenih materijala te u određenoj mjeri umanjiti negativni učinak fluktuacije cijena sirovina.