>

NEWS DIGEST LISTOPAD

U ovomjesečnom sažetku vijesti gledamo unazad i unaprijed: U ovom izdanju obuhvaćamo arhitektonske projekte koji su ostavili traga u 2023. i pitamo se: hoće li umjetna inteligencija uskoro učiniti nebitnim aspekt ljudske kreativnosti? Također promatramo tri pristupa koja će nam pomoći umanjiti ugljični otisak na arhitekturu i graditeljstvo.
 

3 rješenja za umanjenje ugljičnog otiska arhitektonskih projekata

Povijesno, arhitektura se uvijek bavila prepoznavanjem potreba ljudi i pretvaranjem tih potreba u promišljeno dizajnirane strukture za boravak. Ali u današnjem kontekstu održivog graditeljstva, to više nije nužno. Ako želi učinkovito postići dekarbonizaciju, građevinski sektor mora razmišljati ciklički i prihvatiti inovativna i održiva rješenja.

Platforma za arhitekturu, Arch Daily, duboko je zaronila u tri pristupa ciklusa izgradnje koji će pomoći u smanjenju ugljičnog otiska arhitekture: bolja gradnja s manje, stvaranje zgrada održivima i poticanje kružne gradnje podizanjem recikliranja na višu razinu. Pročitajte cijelu priču.

GettyImages-1407224144-min.jpg
 

5 kultnih arhitektonskih projekata dovršenih 2023.

Iako je ostalo samo par mjeseci, zasigurno možemo reći da je ovo bila izvanredna godina za arhitekturu i dizajn. Nekoliko revolucionarnih projekata diljem planeta nedvojbeno je ostavilo traga u 2023. 

Ovaj popis ističe pet dugo očekivanih završetaka, od očaravajućeg novog planetarija Orionis tvrtke Snøhetta u Douaiju u Francuskoj do zapanjujuće ekspanzije američkog Prirodoslovnog muzeja u New Yorku od Studio Gang. Ostale istaknute arhitekte na popisu uključuju MVRDV, Zaha Hadid Architects i OMA u suradnji sa Shohei Shigematsu. Ovdje je kompletan popis. 

GettyImages-650190484-min.jpg
 

Arhitekte u usporedbi s umjetnom inteligencijom: tko će dizajnirati budućnost?

Prema Američkom institutu arhitekata (AIA), 90% arhitektonskih tvrtki očekuje da će (više) koristiti umjetnu inteligenciju u naredne tri godine. Ovo donosi važno pitanje: hoće li arhitekti ostati primarni kreatori našeg izgrađenog okruženja ili će umjetna inteligencija za nekoliko godina preuzeti primat?

Arch Daily ispituje današnji utjecaj alata umjetne inteligencije na promjenu pravila i uspoređuje ga s neizostavnom ulogom ljudske kreativnosti. Pitanje od milijun dolara je: hoće li humanistički pristup arhitekata ostati bitan za dizajn ili će umjetna inteligencija jednog dana moći raditi stvari bez nas? Pročitajte cijelu priču.

GettyImages-1249498766-min.jpg